Şeffaflık...

Sevgili dostlar, günlerdir bir soru soruyoruz yaptığımız haberlerle;

"Gümüşlük koylarına, denizine arıtılmamış atık su karışıyor mu?" yani "Deniz temiz mi?"

Peki ne oldu?

Şeffaflık...

Sevgili dostlar, günlerdir bir soru soruyoruz yaptığımız haberlerle;

"Gümüşlük koylarına, denizine arıtılmamış atık su karışıyor mu?" yani "Deniz temiz mi?"

Peki ne oldu?

Mavi Bayrak iptal edilmiş haberi üzerine;

- Bodrum Belediyesi yetkilileri aradı. Gümüşlük Çayıraltı Belediye Halk Plajı'na Bodrum Belediyesi ekipleri geldi ve bakım yaptı.
- Ancak, Mayıs ayının yarısına geldik. Gümüşlük Çayıraltı Belediye Halk Plajında hala ne şemsiye var, ne de zemin temizliği... Bekliyoruz, haber amaçlı takipteyiz.
- Haberimizin hemen sonrasında Mavi Bayrak web sitesinden "analiz sonuçları" ve "iptal edildi" yazısı kaldırıldı. Biz de tekrar sorduk; "Ne değişti de sonuçlar kaldırıldı?" Henüz bize ulaşmış yanıt yok.

Denize foseptik atığı karışıyor haberi üzerine;

- 7/24 Bodrum wep grubunda paylaşılan videodan yola çıkarak bir yazı kaleme alan köşe yazarına, MUSKİ yetkilisinin, "Vidanjörler kaçak döküm yapıyor" dediği iddia edildi. Bu skandal ve korkunç iddiaya dair ne MUSKİ, ne Muğla Büyükşehir ne de Bodrum Belediyesi'nden kamuoyuna bir yalanlama ya da doğrulama açıklaması yapılmadı.

Dereye insan dışkısı karışıyor haberimiz üzerine;

- CHP Gümüşlük mahalle temsilcisi Kemal Gökal bir video çekip bize gönderdi. Sayın Göka kendi sesiyle kayda aldığı videoda dereye bağlanan bir kanaldan, denize akan dereye insan dışkıları (b..) içeren atıkların karıştığını iddia etti. Videoyu yayınladık.

- Bir gün sonra CHP Gümüşlük Mahalle temsilcisi Kemal Gökal tekrar arayarak yeni bir video çektiğini ve bize göndermek istediği söyledi. Bir gün önce çektiği videoda içinde insan dışkılarının (b..) yüzdüğü atık suların dereye karıştığını iddia eden Sayın Gökal bu kez kendi sesiyle çektiği yeni videoda, "o dereye girdim. Suyu elime aldım. Kokladım. Foseptik kokmuyor. MUSKİ numune aldı. Analiz sonuçlarını duyuracağız" açıklamasında bulundu. Videoyu yayınladık.

- Analiz sonuçlarını bekliyoruz. Ancak, kamuoyuna açık şekilde resmi olarak, değerleriyle birlikte yayınlanmasını bekliyoruz. Haber yapacağız.

Yani;

Bizim işimiz, "gücümüz" haber. Habercilikte en önemi kuralda "şeffaf" olmaktan geçer. Analiz sonuçlarını kamuoyuna açık şekilde yayınlayın bu tartışma bitsin. Yani "Şeffaf" olun.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve diğer bazı denize kıyısı olan yerel yönetimler ile valilikler deniz suyu analiz sonuçlarını belirli aralıklarla resmi olarak açıklıyorlar. Halkı uyarıp denize girilebilir ve girilemez noktaları duyuruyorlar. Bu yöntem Muğla'nın tümü için de uygulanamaz mı?

George Orwell'dan çok sevdiğimiz bir sözle yazıyı noktalayalım;

"Gazetecilik birilerinin yazılmasını istemediği şeyleri yazmaktır. Bunun dışındaki herşey halkla ilişkilerdir..."

Ve bize göre haberin küçüğü, büyüğü olmaz. Halk sağlığı da en büyük, en önemli haberdir...

Kalın sağlıcakla.

Yalçın Çakır

14 Mayıs 2022 / Gümüşlük

HOSTING

Natro Host

YALÇIN ABİ

Yalçın Çakır - Youtube

ANA SPONSOR

Sabim - Sinan Sert