Bodrum haberleri; Bodrum haber 1
HABER

Bodrum'da susuzluk krizi kapıda

Bodrum | Haber | News

Bodrum
HABER

Kuyular kuruyor, barajlar kuruyor, tüketim artıyor!..

Yeterli yağmur yağmazsa durum çok ciddi

Gümüşlük Brands

Paylaş


Gümüşlük Haber Ajansı (GHA) - 02.10.2021 - Bodrum'da susuzluk krizi kapıda

Bodrum'da su krizi. Bir baraj tamamen kururken diğeri yüzde 30'a düştü. Yağmur yok. Kuyular kuruyor, nüfus ve tüketim artıyor.

Rize’den sonra Türkiye'nin en fazla yağış alan ikinci şehri olan Muğla, son dönemde kuraklık ve su kıtlığıyla savaşıyor. Şehirde 2017 yılında 34, 2020 yılında 46, 2021 yılında ise 88 olmak üzere toplam 168 kuyu tamamen kurudu.

Özellikle şehrin en popüler adresi olan Bodrum, bu durumdan en ağır yara alan yer. Bodrum’un içme suyunu karşılayan iki barajdan biri kurudu diğeri ise alarm veriyor. Peki Türkiye’nin incisi Bodrum, artık susuz mu kalacak?

hurriyet.com.tr'den İsmail Sarı'nın haberinde uzmanlar soruarı tek tek yanıtladı. Bodrum'u kraklık mı bekliyor? Çözüm önerileri var mı? Sorunun asıl sebebi ya da sebepleri ne?

Bodrum'da susuzluk krizi kapıda 2

Bodrum'da susuzluk krizi kapıda, arşiv - GHA

Bir baraj kurudu diğeri alarm veriyor

Bodrum’un içme suyunu karşılayan iki barajı bulunuyor; Mumcular ve Geyik Barajı… Mumcular Barajı’nın doluluk oranı Temmuz ayında yüzde 30’a kadar gerilemişti. Ağustos ayının sonlarına doğru ise yüzde 10’un altına düştü. Dünyaca ünlü tatil adresinin su ihtiyacını şu an da Geyik Barajı karşılıyor ama onun da doluluk oranı yüzde 35 seviyelerinde… Bu barajın da ne kadar dayanabileceği büyük bir soru...

Barajların çevresinde incelemelerde bulunan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik ve Boğaziçi Üniversitesi Su Yönetimi Uzmanı Dr. Akgün İlhan ile konunun tüm yönlerini detaylıca konuştuk.

Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, birkaç gün önce Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Bodrum’da 36 su kuyusunun kuruduğunu ve Mumcular Barajı’ndan ilçeye su temininin durmuş olduğunu açıkladığını söylüyor. Peki Bodrum'un su ihtiyacını karşılayan Mumcular ve Geyik Barajı'nda normalde ilçeye ne kadarlık su akışı gerçekleşiyordu? Bu soruyu Doç. Dr. Ceyhun Özçelik şu şekilde detaylandırıyor:

MGM Kuraklık tehlikesi

MGM Kuraklık uyarıları, arşiv - GHA

MUĞLA SICAK HABER

Muğla'daki sıcak gelişmeler, son dakika olayları, sadece muğla ve ilçelerine özel haber sayfaları...

TIKLA MUĞLA ETKİNLİK TABLOSU

Kuraklık öncesi iki barajdan Bodrum’a 10 ila 15 milyon metreküp içme suyu temin ediliyordu. Bu rakam kayıp kaçağı dikkate almazsak, 250 - 350 bin kişinin su ihtiyacına karşılık gelmekte. Bunun dışında Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından ilçeye yaklaşık 150 civarında derin su kuyusu ile kabaca 10 milyon metreküp su da sağlanıyordu. Şu an Mumcular Barajı’ndan artık su alımı yapılmıyor, zaten alacak su da neredeyse yok. Yükü ilçenin diğer barajı olan Geyik Barajı çekiyor ama onun da doluluk oranı yüzde 35 civarında.

Sorunun bir nedeni de artan nüfus ve aşırı tüketim

Dr. Akgün İlhan ise yaşanan tüm bu sorunu artan sıcaklar dışında aşırı nüfus yoğunluğuna da bağlıyor. İlhan, “Bodrum yerleşik nüfusu 180 bin üzerinde olan bir ilçe. Üstelik bu nüfus turizm sezonunda 1 milyonu aşıyor” diyor ve aşırı sıcaklar dışında, bu yaz artan nüfusla birlikte suyun tükendiğinin altını çiziyor.

Bu sezon tüketim artışı yağışın en az yani barajlardaki su seviyelerinin en düşük olduğu yaz aylarında yaşandı. Özetle su talebinin en yüksek olduğu zaman ile su arzının en dipte olduğu zaman çakışıyor. Bunlara ek olarak Bodrum aşırı yapılaşmaya bağlı olarak asfalt ve beton gibi geçirimsiz yüzeylerle kaplı bir ilçe. Bu da yağış olduğunda bile suyun toplanması ve depolanmasını kısıtlıyor.

Mumcular Barajı

Mumcular Barajı, Bodrum'da susuzluk krizi kapıda, arşiv - GHA

Aşırı yapılaşma, aşırı tüketim

Genelde yağış eksikliği olan yerlerde kısa süreli şiddetli yağışlar meydana gelebiliyor. Bunun dünyada örnekleri mevcut. İlerleyen dönemde Bodrum ve çevresi için de böyle bir durumdan bahsedebilir miyiz?

Dr. Akgün İlhan, böyle bir şeyi beklediğini söylüyor ve şu bilgileri paylaşıyor:

Aşırı iklim olayları aynı bölgede birbirini izler biçimde birlikte de gerçekleşebilir. Örneğin kuraklık, sıcak dalgası ve orman yangınları giderek artan bir sıklıkla birlikte yaşanıyor. Öte yandan aylarca sürebilen yağışsız bir dönemin ardından onca ay yağmayan yağmurun tamamı birkaç saat içinde inebiliyor.

BODRUM ETKİNLİK TABLOSU

Bodrum'daki merkez ve ilçelerde yer alan etkinliklere buradan ulaşabilirsiniz...

TIKLA MUĞLAETKİNLİK TABLOSU

Su geçirmez yüzeyler

Bu durum susuz kalan Bodrum için güzel bir Haber olarak görülebilir ama bu sefer de ortaya sel felaketi çıkıyor. Dr. Akgün İlhan da yaşanabilecek sel felaketi ile ilgili konuyu şöyle özetliyor:

Bodrum gibi su geçirimsiz yüzeyleri bol yerlerde aşırı yağış sellere neden oluyor. Toprakla buluşamayan onca su, yeraltı sularını ve toprak yüzeyindeki bitkileri beslemek yerine sellere neden olarak kaybediliyor. Dolayısıyla Bodrum’da yaşanan su krizinin iklim boyutunda, bir yanda kuraklığa bağlı yağış azlığı öte yanda sellere neden olacak kadar şiddetli yağışlar var. İki durumda da Bodrum, temiz suyunu kaybediyor. İlçedeki geçirimsiz yüzeylerin çokluğunun bir altyapı sorunu olduğunu ve değiştirilebileceğini unutmamak lazım. Bunun için de Bodrum’a inen yağışı bir sünger gibi emip ilçede tutacak yeşil alanların artırılması şart."

MUSKi Genel Müdürü'nün açıklamasını okumak isterseniz TIKLAYIN;

https://www.gumuslukrehberi.com/mugla-haber-568.html

MGM Kuaraklık alarmı haberi için TIKLAYIN;

https://gumuslukrehberi.com/hayatin_icinden_haberler_517.html

Bodrum'a su veren barajların durumu haberinioıkumak isterseniz TIKLAYIN;

https://www.gumuslukrehberi.com/hayatin_icinden_haberler_533.html

Kaynak:

Haberin tamamını okumak isterseniz TIKLAYIN;

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/bodrumun-barajlari-alarm-veriyor-su-kitligi-cok-yakin-uzmanlar-uyardi-41903522

Muğla Yemekleri Tarifleri

TAGS;

MSKÜ Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik

B.Ü. Su Yönetimi Uzmanı Dr. Akgün İlhan

Bodrum Haberleri