Hayatın İçinden Haberler 1
HABER

Ruhi Su ölümünün 35’nci yıl dönümünde anılıyor

Genel | Haber | News

HAYATIN İÇİNDEN HABERLER

Ruhi Su anılıyor

Halk müziğinin unutulmaz sanatcısı Ruhi Su

Gümüşlük Haber Ajansı (GHA) - 20.09.2020 - Ruhi Su ölümünün 35’nci yıl dönümünde anılıyor

Gümüşlük Rehberi notu

Ruhi Su Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi görürken aynı günlerde Rıfat Ilgaz'da aynı hastanenin başka bir servisinde tedavi görüyordu. O dönem Cumhuriyet'de çalışıyordum. İstihbarat şefim Reha Öz ve eşi Aydan Öz'le birlikte Rıfat Ilgaz'ı ziyarete gitmiştik. Rıfat Ilgaz bize Ruhi Su'nun sağlık durumunu sormuştu. Daha sonra Ruhi Su'yu da ziyarete gittim. 12 Eylül askeri darbesinin faşist liderlerinin yurtdışı yasağı koydukları Ruhi Su'nun sağlık durumu iyi değildi. Buna rağmen ruhu dimdik bir Ruhi Su vardı odada. Hiç bir zaman medet ummadı, af dilemedi, yurt dışına gitmesine izin verilmesi için yalvarmadı yakarmadı darbecilere... Yalçın Çakır

20 Eylül 1985'te kansere yenik düşerek aramızdan ayrılan çok sesli halk müziğinin öncülerinden Ruhi Su, ölümünün 35’nci yıl dönümünde anılıyor.

1912’de Van’da doğan büyük ozan Ruhi Su sosyalist dünya görüşü nedeniyle 1952-1957 yılları arasında 1951 TKP tevkifatı dolayısı ile hapis yattı.

1960’ta İstanbul’da Taksim Belediye Gazinosu’nda sahneye çıkan Ruhi Su, bir yandan da halk türkülerini kaydedip, arşivleme görevini üstlenerek, radyoda da 'Basbariton Ruhi Su Türküler Söylüyor' anonsuyla sunulan bir radyo programı yaptı.

Ruhi Su ölümünün 35’nci yıl dönümünde anılıyor

Ruhi Su ölümünün 35’nci yıl dönümünde anılıyor - Görsel: https://www.ruhisu.org.tr/

Bu programlardan birinde söylediği "Serdari Halimiz Böyle N'olacak? Kısa çöp uzundan hakkın alacak" türküsü nedeniyle halkı sınıflara ayırmak yoluyla Komünizm propagandası yapmaktan radyodaki işine son verildi.

Söylediği türkülerdeki siyasi vurgular yüzünden aleyhinde kampanyalar başlatılan ve işini kaybeden sanatçı, türküleri derleyip, yeniden yorumlama işine kendi başına devam etti.

Ruhi Su ölümünün 35’nci yıl dönümünde anılıyor

Ruhi Su ölümünün 35’nci yıl dönümünde anılıyor

1975’te Dostlar Korosu'nu kurdu

1978'den sonra ürettiği kasetlerle halk müziğinin, yaygınlaşmasına büyük katkıda bulunarak, aydınlara türkü dinlemeyi öğreten kişi olarak da bilinir.

20 Eylül 1985 Cuma günü Cerrahpaşa Onkoloji Kliniğinde vefat eden büyük ozan, 22 Eylül 1985 Pazar günü Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verildi.

Ruhi Su’nun cenaze törenine binlerce kişi katıldı ve cenaze 12 Eylül Dönemi’nin ilk büyük kitle gösterisi haline dönüştü.

Ruhi Su, ölümüne kadar 16 tane 45'lik plak, 11 uzunçalar çıkardı. Ölümünden sonra kurulan Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı aracılığıyla eşi Sıdıka Su (ö. 18 Ekim 2006) ve oğlu Ilgın Su özel arşivlerdeki ses kayıtlarından yararlanarak plak, kaset ve CD üretimini sürdürdüler.

Görsel; https://www.ruhisu.org.tr/

ETKİNLİK TABLOSU

Muğla ili ve ilçelerindeki tüm etkinliklere ulaşmak için lütfen  →  burayı tıklayın.

TAGS;

Ruhi Su

Dostlar Korosu

Hayatın içinden haberler