• Turunç Reçeli; Ege mezeleri, ege yemekleri, gümüşlük mutfağı 1
  • Turunç Reçeli; Ege mezeleri, ege yemekleri, gümüşlük mutfağı 2
  • Turunç Reçeli; Ege mezeleri, ege yemekleri, gümüşlük mutfağı 3

Turunç Reçeli

Latince adıyla Citrus aurantium. Yani Turunç ağacı ve meyvesi. Akdeniz'de hemen hemen her yörede yetişen, kış aylarında yaprağını dökmeyen Turnç Ağacı'nın meyvesidir.

Acı Portakal olarak da adlandırılır. Anavatanı Güneydoğu Asya olan bu ağacın meyvesinden çoğu yerde yararlanılmaz ve yere düşerek doğaya karışır. Nedeni ise portakala göre biraz daha ekşi ve acı olmasıdır.

Meyvenin kabuğundan yararlanılır. İç kısmı ise yenilmez. Turunç meyvesi kabuğu zayıflama amaçlı da kullanılır. Aynı zamanda yaygın olarak reçeli, marmeladı yapılır. Ve kabuğun yağı da bilimsel amaçla kullanılır.


Turunç meyvesini soyma tekniği: Meyveleri rendenin ince tarafıyla çok bastırmadan hafifçe soyun. Yani turuncu kabuk kısmı soyulup beyaz kısmı kalana kadar.Yalçın Çakır - İpucu 1

MALZEMELER

15 adet Turunç Meyvesi
4 su bardağı şeker
5 sşu bardağı su
Bir tane Turunç Meyvesi'nin sıkılmış suyu

Gümüşlük Fotoğraf Ajansı; Bodrum

HAZIRLANIŞI

Yıkama çok önemli... Turunç meyvelerini iyice yıkayın. Eğer şehir içinde yere dökülenlerden topladıysanız mutlaka sirkeli suda biiraz beklettikten sonra iyice durulayın.Yalçın Çakır - İpucu 2

1Dışını rende ile hafifçe kazıdığınız Turunç Meyvesi'ni portakalı keser gibi bıçakla kabuğuna belli aralıklarla kesikler çizin. Kabukları iç meyveden (etli kısım) sıyırıp alın. Meyvenin iç, etli kısmını kullanmayacağız. Ama bir tane turunç meyvesini olduğu gibi soymadan kenara ayırın, sıkıp suyunu kullanacağız.

2Kabuğun üstünde ya da içinde kabartılar varsa çok hafifçe kabartıları da alın. Şimdi hazırız. Yorgan iğnesi ve ipimizi de hazırlayalım. Kabukları bağlayarak haşlanmaya hazırlayacağız. Bu nedenle kaliteli, naylon esaslı olmayan, sentetik olmayan yorgan ipi tercih edin.

3Kabuk parçalarını rulo yapıp iğne ve iplikle tesbih tanesi dizer gibi arka arkaya ipe geçirin. Kabuk ruloları sıkı sıkıya birbirine değsin. Pişerken dağılmaması ve şekillerinin bozulmaması için bu gerekli. İpe dizme işlemi bitince ipi sıkı sıkı bağlayın ki kaynarken açılıp, çözülmesin.

4Bir tencereye 5 bardak su koyup kaynatın. Su iyice kaynasın. Ardından ipe dizip bağladığınız Turunç Meyvesi kabuklarını kaynar suyun içine bırakınn. Yaklaşık 7-8 dakika kadar haşlanmalarını bekleyin. Karıştırmayın, çevirmeyin. Güzelce haşlansınlar.

5Turunç Meyveleri haşlanırken siz bir kaba 5 bardak soğuk su koyun. Hatta bir kaç tane buz ekleyerek suyun iyice soğumasını sağlayın. Buzlar eriyip su iyice soğuduğu zaman, Turunç Meyvesi kabuklarının içinde olduğu tenceredeki kaynar suyu boşaltın. Ve hemen ardından turunç Meyvelerinin üstüne soğuk suyu dökün.

6Şimdi geldik işin püf noktasına. Çoğu kişi hazırladığı Turunç Reçeli ya da marmeladının acı olduğunu söyler ya da yazar. Bunun sebebi dinlenme dediğimiz olayı uygulamamalarıdır. Peki dinlenme nasıl uygulanır? Şöyle efendim; bu soğuk su olayını 2 ya da 3 gün boyunca tekrarlayacağız. Günde en az 2 kez Turunç Meyvelerinin içinde olduğu soğuk suyu döküp, yeniden 5-6 bardak soğuk suya yatıracağız. Arada meyveyi diliinizle tadın. Acılık gidip de tatlanmaya başladı mı, tamamdır. Merak etmeyin soğuk su banyolarının ardından tatlanıyor.

7Suyu süzün, dikkat edin Turunç meyvesi kabukları dağılmasın ve parçalanmasın. İple bağlı olan Turunç Meyvesi kabuklarını havlu kağıdın üstüne alıp suyunun süzülmesini bekleyin. Ben 2 saat kadar bekletiyorum ki Turunç meyvesi kabuklarının suyu iyice süzülsün. Reçele dönüşecek olan kabuklar daha kıvamlı oluyor böylece.

8Sıra geldi şerbetlemeye... Bir tencereye şekeri koyun ve üstüne sıcak su ekleyip şeker eriyene kadar karıştırın. Mümkünse kısık ateşte yavaş yavaş eritin şekeri sonra ateşi açın ve suyun kaynamasını bekleyin. Su kaynamaya başladı mı Turunç meyvesi kabuklarını bağlı oldukları iple beraber suya bırakın.

10Şimdi bir 5 dakika kaynasın meyve kabuklarımız. Ateşi kısın ve (gerçekten kısık ateşte) yaklaşık 1.5 saat pişmelerini bekleyin. Suyun kaynama derecesi düşerse ateşi biraz açarak kontrollü olarak ara sıra çok dikkatle, kabukları parçalamadan hafiçe karıştırın. Üste çıkanlar olursa şerbeti emsinler diye kaşıkla haifçe suya batırın.

11Tamam mı. Şimdi kenara ayırdığımız bir Turunç Meyvesini meyve sıkacağında sıkıp suyunu alın ve tencereye, Turunç meyvesi kabuklarının üstüne mümkün olduğunca eşit şekilde gezdirerek dökün. Bir 5 dakika daha kaynasın. Ardından kapatın ocağın altını ve iyice ılıyınca kavanozlara alıp, buzdolabında saklayın.

Afiyet olsun.

Yalçın Çakır

Lütfen DİKKAT

  • Fotografları klavyenizdeki sağ - sol ok tuşu tuşlarını kullanarak değiştirebilirsiniz. 
  • TIKLA YASA METNİİzinsiz Kullanılamaz
  • Creative Commons LisansıLisanslı İçerik
  • İzin / Temin:Lütfen iletişime geçin
  • Paylaşın: