Muhtarlar Ahmet Aras'dan ne istediler?

Muhtarlar Ahmet Aras'dan ne istediler? Seçimle birlikte keşfettiklerim... Dolmuşlarda neler konuşuluyor?

Muhtarlar Ahmet Aras'dan ne istediler?

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nde sandıktan başarıyla çıkan muhtarlar Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'la buluşup istek ve taleplerini iletmişler.

Merakla okudum belediyenin web sitesindeki haber metnini. Bakalım dedim;

"Hangi mahallenin muhtarı, mahallesi için ne talep etmiş?"

Yol, su, barınak, çöp, çamur, çukur, kumsal, liman, plaj, yeşil alan, kaçak yapı, mama, kaldırım, çevre, eğitim vs...

I, ıh...

Bu saydığım başlıkların hiç biri yok. Peki ne talep etmişler;

"... Muhtarlıklarda ihtiyaç duyulan özellikle 'ofis malzemeleri' konusunda destek isteyen muhtarlar ayrıca 'izolasyona ihtiyaç duyan' ve 'yenilenmesi gereken muhtarlık binaları' olduğunun da bilgisini verdiler."

:)))

Ama haberde bir de detay var. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, muhtarlardan gelen talep, öneri, istek ve şikayetleri tek tek not ettirmiş görevlilere. Ve demiş ki;

"... Konuyla ilgili görevlendirilecek olan belediye ekiplerinin, bölge bölge mahalle muhtarlıklarını ziyaret edip keşif yaparak eksikleri tamamlayacaklarını..."

Yani...

Yanisi şu;

Sayın Aras'la yapılan toplantıda muhtarlar tek tek konuşmuş. Görevliler de talepleri not almış. Yani, sadece muhtarlık binasının ve 5 yıl oturacağı koltuğun rahatlığını değil de, mahallesinin, belde ve köyünün sorunlarını da paylaşıp çözüm isteyen muhtarlarımız da olabilir, o toplantıda. Haksızlık etmeyelim. Varsa lütfen yazsınlar bize. 'Helal olsun' deyip tek tek duyuracağım..."

Muhtarlar için e-postamız; [email protected]

***************

Seçimle birlikte keşfettiklerim...

. Sosyal medyada, bir adayı desteklediğini gösterme çabasını abartıp işi yakalalığa, yağcılığa, dalkavukluğa taşıyanlar.

. Sosyal medyada, paylaştığı mesajına beğen yapmayanları sahilde görünce arkasından 'cık cık cık' bakışları atıp, içki masalarında patlıcan ezmesi muamelesi yapanlar.

. Sosyal medyada, daha düne kadar övgüler düzdüğü, tezgah yeri kapmak için peşinden koştuğu belediye başkanı aday gösterilmeyince takibi bırakıp, yeni adaya like üstüne like yapıştıranlar.

. Sosyal medyada, daha düne kadar alkışlar tuttuğu, övgüler yağdırdığı, öz çekimlerini kalplere boğmaya doyamadığı aday başka partiye geçince onu ve onu desteklemeye devam eden eski yoldaşlarını çıkarcı, bölücü, dönek olmakla suçlayanlar.

. Sosyal medyada, olur olmaz her mesajı paylaşıp, yönlendirip, saçma sapan, aslı astarı olmayan haberlerle bilgi kirliliğine katkı sağlayan ve aslında trollere hizmet eden entel, dantel aydıncıklar.

. Sosyal medyada, gün içinde yaklaşık 100 mesajla bulunduğu mekanın bedava wifi kotasının ve takipçilerinin sinirlerinin sınırlarını zorlayan işsiz, güçsüzler tayfası.

. Sosyal medyada, her sabah bir Nazım şiiriyle 'ver coşkuyu' yapan, suya sabuna dokunmaz, hiç bir işin ucundan tutmaz tatlı su demokratçıkları.

************

Dolmuşlarda neler konuşuluyor?

Dolmuşlar, toplu taşıma araçları, banklar ve çay bahçeleri halkın nabzını tutmak açısından çok önemlidir. Biraz kulak kabartın, sessizce dinleyin vatandaşın ihtiyaç listesini sıralarsınız 5 dakikada. İşte benim kulak verdiklerimden yola çıkarak oluşturduğum ilk 5 listem;

1- Kaçak yapı;

Seçim döneminde imar affı bahanesine sığınıp özellikle kooperatif alanlarındaki (toplu konut/siteler) evlerde yapılan kaçak değişikliklere/tadilatlara yaptırım uygulanacak mı, dur denecek mi?

2- Bozuk yollar;

Turgutreis - Gümüşlük - Yalıkavak hattının dolmuş yolunda yamaların bile artık tutmadığı, araba, motor, bisiklet katili çukurlar gerçekten kalıcı çözümle onarılacak mı?

3- Sitelerin su sorunu;

Çoğu mahallede toplu konut sitelerinde belediye tarafından evlere, iş yerlerine kadar getirilen şebeke suyu maalesef yok. Sorunca; iskandır, tapudur, müteahhittir, yasadır vb. yanıtlar alınıyor ama vatandaş da kuyulardan temin edilen ne idüğü belirsiz suyu kazık tarifeyle tüketmeye mahkum ediliyor. Hatta çoğu kooperatif yönetimi açıyor kuyuyu ve çektiği yer altı suyunu üyesine, kiracısına parayla satıyor. Üstelik belediyelerden bile pahalıya satıyor. Vatandaş da soruyor, yok mu bu uygulamaya bir dur diyecek?

4- Hayvan hakları;

Mahallelerdeki hayvan sever örgütler ve bireylerin çabalarıyla aşılama, kısırlaştırma çalışmaları yapılıyor ama yetersiz. Hem de çok yetersiz. Mevsimi geldi, geliyor. Yakında yavrulamalar artacak. Seyyar veteriner ekipleriyle ve önceden açıklanacak takvime göre sokak canlılarının aşılanması, kısırlaştırılması sağlanamaz mı? Böylelikle sokak aralarında yaşayan, gözden kaçan hayvanlar da onlara bakan semt sakinlerince duyurulan alana getirilip aşılatılabilir. Ne dersiniz?

5- Otobüs, dolmuş durakları;

Şu 65 yaşa ücretsiz taşıma kartı meselesi çok kişiyi kırdı, üzdü, özellikle yolcu sayısının düştüğü kış aylarında sürücülerle vatandaşları karşı karşıya getirdi. Şimdi de alınan karar gereği toplu taşıma araçları durak harici durmak istemiyor. E, haklılar da yani. Belediye karar almış uymayan sürücüye de ceza keseceğini açıklamış. Sorun ne? Sorun şu efendim; Durakların azlığı ve sadece bir tabeladan ibaret oluşu. Çoluğu, çocuğu, hamilesi, bebeklisi, yaşlısı, engellisi; kışın rüzgarda yağmurda, yazın kavurucu güneşin altında dakikalarca araç bekleyecek. Olmaz efendim, olmaz. Lütfen üzerinde sadece D harfi bulunan tabelaların olduğu yerlere tabureli, üstü, arkası ve yanları kapalı çağdaş duraklar koyuverin de herkes rahat etsin.

Haydi, hoşça kalın, dostça kalın.

YALÇIN ÇAKIR'IN DİĞER KÖŞE YAZILARI İÇİN TIKLAYIN