• Turp Otu Salatası 1
  • Turp Otu Salatası 2
  • Turp Otu Salatası 3

Turp Otu Salatası

Turp Otu... Tadı biraz rokaya benzeyen acımsı, hafif ekşi doğada bolca bulunan bir ottur. Kökleri sert, narenciye bahçeleri ve ağaçları çevresinde yabanisi yetişen, ancak bostanlarda da özel olarak yetiştirilen Turp Otu vahşi yaşam severlerin, avcılar ve kampcıların da menülerinde yer alan bir bitkidir.


Çiğ olarak da yenebilir. Salataları yapılır hatta bazı yörelerde zeytinyağıyla kavrularak da servis edildiği görülmüştür. Ben yumurtalı kavurmasını da yapyorum bazı Pazar sabahları. İlerde onu da anlatırım. Turp Otu yemeği de Ege yöresinde bilinen lezzetler arasındadır.

Eşek turbu, geyik turbu, mancar gibi isimlerle de anılan Turp Otu pazarlarda da satılmaktadır. Aslında yaprakları Turp bitkisinin yapraklarına benzediği için bu adı almıştır.

Ancak çok dikkat edilmesi gereken bir husus temizliğidir. Doğada böceklerin, kurtculların sevdiği otlar arasında olan Turp Otu mutlaka iyice yıkandıktan, temizlendikten sonra pişirilerek ya da çiğ olarak tüketilmelidir.

Turp Otu A, C ve demir yönünden zengin bir bitkidir. Özellikle kış aylarında gribe karşı turp otu tüketmek doğal C vitamini alımı açısından yararlıdır. İçerisindeki A vitamini de gözler için yararlıdır.

Eylül ayı sonlarında başlar Mayıs ayı sonlarına kadar yetişir ve toplanabilir.

Ot salataları ya da yemekleri hazırlarken önemli olan haşlanma süresi ve oranıdır. Çok kaynatırsanız bayılır, kararır, rengini kaybeder. Az kaynatırsanız çiğ kalır. Bu nedenle hazırlık aşamasında tencere başında olmak ve görsel olarak kontrolü sürdürmek lezzet açısından önemli.Yalçın Çakır - İpucu 1

Bu yazımda sizlere Ege ve dolayısıyla Gümüşlük mutfağının olmazsa olmazlarından Turp Otu Salatası hazırlanışını anlatacağım. İsterseniz başlayalım.

MALZEMELER

500 gram Turp Otu (4 kişilik salata için)

Yarım çay bardağı zeytintağı (Gümüşlük'ten)

1 adet limonun suyu (Gümüşlük'ten)

4 diş sarımsak (Dövülecek)

Yarım çay kaşığı tuz

Gümüşlük Fotoğraf Ajansı; Bodrum

HAZIRLANIŞI

Şoklama ve saklama... Otların rengini kaybetmemesi için önce bol tuzlu suda kaynatın. Ardından otları buzlu suya alıp bekletin ve sonrasında bol suyla yıkayın. Süzüp havlu kağıtla suyunu alın. Bu yöntemle hazırlayacağınız otları buzluk poşetlerine koyup derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.Yalçın Çakır - İpucu 2

1Turp Otu'nun kökleri ile yaprakların kalın, sert saplarını keserek ayırın. Sadece semiz ve diri olan yapraklar ve ince yaprak dalları kalsın. Bu yaprakların da uç kısımlarını (sararmış ya da hafif renk değiştirmiş uç kısımları) keserek ayırın. Kalan yaprakları isteğinize göre 4-5 santim parçalar halinde bölün. Kimi mutfak ustaları ot salatalarında bitkinin bıçakla değil elle bölünmesini önerirler.

2 Turp Otu'nun ayıkladığınız yapraklarını bir kevgire (Eleğe) alıp bol suda yıkayın. Üzerlerinde, altlarında, kıvrımlarında toprak, böcek, kurtçuk olmadığından emin olun. Bol suda durulayın ve suyunun tamamen süzülmesini bekledikten sonra havlu kadığın üstüne alıp iyice suyunu vermesini bekleyin..

3Temizlenmiş, ayıklanmış, yıkanmış Turp Otu yapraklarını önceden kaynattığınız ve de kaynamaya devam eden tuzlu suya atın. Otlar suyun içinde kaynasın. Bu arada tencerenin kapağını kapatmayın. Buharı çıksın (kararmalarını engellemek için). Kaynama süresini ayarlamanın en kolay yolu yaprakların saplarının yumuşamaya başlamasıdır.

4Turp Otu yaprakları ve sapları kaynarken bir başka kaba soğuk su koyun ve içine bol miktarda buz atın. Sapları yumuşayarak hazır olan Turp Otu yapraklarını delikli kepçe ile partiler halinde sürerek alıp buzlu suyun içine atın. Buzlu suda yaprakları ve saplarını 10-15 dakika kadar bekletin.

5Turp Otu yapraklarını ve saplarını bir kevgire alarak suyunu süzün. Ardından yaprakları havlu kağıdın üstüne serip sularını iyice bırakmalarını bekleyin. Dilerseniz son zamanlarda kullanılmaya başlanan sebzelerin suyunu almaya yarayan araçlardan da yararlanabilirsiniz.

6Genişce, derinliği olan tabağa ya da tasa koyacağınız Turp Otu yaprakları ve saplarının üzerine zeytinyağı gezdirin. Dövülmüş sarımsaklarla sıkılmış limonun suyunu bir kapta karıştırın. Dilerseniz (Ben öyle yapıyorum) çok az da kuru nane ve kekikle aroma katabilirsiniz bu karışıma.

Afiyet olsun.

Yalçın Çakır

Lütfen DİKKAT

  • Fotografları klavyenizdeki sağ - sol ok tuşu tuşlarını kullanarak değiştirebilirsiniz. 
  • TIKLA YASA METNİİzinsiz Kullanılamaz
  • Creative Commons LisansıLisanslı İçerik
  • İzin / Temin:Lütfen iletişime geçin
  • Paylaşın: